Informatie mondharmonicaoefeningen

Wat is de aanleiding om mensen met een longaandoening MHO les te geven

Wij werden door Dhr. Mulleman in september 2013 benaderd om in Doetinchem te starten met een cursus MHT (mondharmonicatherapie) voor mensen met een longaandoening. Na overleg hebben wij besloten  deze taak op ons te nemen, maar dan onder de naam MHO (mondharmonicaoefeningen). Wij zijn geen therapeuten en de lessen die wij geven zijn hoofdzakelijk gericht op ademhalingsoefeningen. De voorbereidingen zijn gestart in september 2013. De lessen worden door 4 personen van The Hohner Boys verzorgd in 3 lesgroepen. De eerste groep is gestart op 4 september 2014. Thans (maart 2022) geven wij les op dinsdagavond, donderdagmorgen en vrijdagmorgen. De lessen van de dinsdagavond en de vrijdagmorgen worden gegeven in het MFC "De Zonneboom" in Doetinchem. Op donderdagmorgen worden de lessen bij v.v. "Ulftse Boys" verzorgd.

Voor wie zijn de lessen bedoeld

Voor alle mensen met een longaandoening van welke aard ook. Leeftijd en aandoening speeld geen enkele rol. Gebruik van rolstoel en/of zuurstof is geen probleem (alleen in    Doetinchem). Het enige wat men nodig heeft is een goed humeur. Bij ziekte, of andersinds, moet men zich afmelden bij de cursusleider van die dag. Als men bij ziekte wel aanwezig zou zijn kan dat nadelig zijn voor de andere cursisten.

Het instrument                                                                                                    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wij bespelen allen eenzelfde instrment, de BluesHarp. De BluesHarp staat gelijk aan een halve meter piano zonder, echter zonder de zwarte toetsen. De toonaard waar in gespeeld wordt is de toonaard C. Hierdoor geen geen verschil in ademtechniek of klank. De mondharmonica blijft eigendom van de cursist en mag door niemand anders worden bespeeld, ook thuis niet. Er kunnen bacteriën in de mondharmonica komen die voor de cursist schadelijk kunnen zijn . Het is niet nodig het notenschrift te beheersen, wij spelen via cijfers, en alle oefeningen worden door de cursusleider uitgelegd en voorgedaan.

Waaruit bestaat een les

Wij beginnen de les met koffie/thee en het bijpraten, kan over alles gaan (sociaal aspect). Het is niet verplicht om koffie of thee te nuttigen. De koffie/thee kan na de les worden afgerekend. Als eerste beginnen wij altijd met aandacht voor de afwezigen. Hierna volgen er eventuele mededelingen. De oefeningen die dan volgen worden afgestemd naar de omstandigheden van de morgen/avond. Denk hierbij aan de weersomstandigheden. Na een half uur is er een pauze met eventueel koffie/thee en weer een gezellig babbeltje. Hierna spelen wij nog een aantal liedjes, die afgestemd zijn op de hiervoor gespeelde oefeningen.

Doelstelling

Onze doelstelling is om mensen met een longaandoening te helpen met het trainen van hun longen, zodat de longspieren sterker worden. Door deze mondharmonicaoefeningen verbetrert de longfunctie en krijgt men een betere conditie van de luchtwegen en een efficiënter gebruik van de beschikbare lucht. Wij kunnen natuurlijk niemand genezen van zijn of haar longaandoening. Thuis oefenen is belangrijk, tijdens de lessen zal hierop gewezen worden. Via de mail zal een overzicht worden gegeven van de afgelopen les, zodat men hier thuis mee aan de slag kan.

Wat hebben wij bereikt

De deelnemers hebben een zeer positief verhaal over onze aanpak. Ook van hun huisgenoten komen goede berichten tot ons. Ook via longspecialisten en huisartsen krijgen wij positieve reacties.

Verdere informatie

Voor de dinsdagavond en de vrijdagmorgen worden de lessen gegeven in MFC "DE Zonneboom", Zonneplein 4 7004 EL Doetinchem. De donderdaggroep zal hun lessen kunnen volgen in de kantine van Voetbal Vereniging Ulftse Boys, Vogelenzangweg 31, 7070 AC Ulft. Zowel in Doetinchem als Ulft zijn voldoende parkeerplaatsen aanwezig.Het totaal pakket van 18 lessen bedraagt éénmalig € 39,50, hierin zijn alle kosten verwerkt. Bij gebruik van koffie/thee dient men deze na de les nog te voldoen.

Wil men zich voor de cursus aanmelden of verdere informatie, kan men contact opnemen met, Theo van Aken, Tel: 0315-630643 of via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Start nieuwe cursus mondharmonica oefeningen

"The Hohner Boys" starten met een nieuwe cursusperiode MHO voor mensen met een longaandoening.

De mondharmonica is namelijk het enige muziekinstrument dat men kan bespelen door er op te blazen en te halen. Ervaringen vanuit de deelnemers aan de vorige lesgroepen, die uit de gehele regio afkomstig zijn en grotendeels doorgaan met een 4e resp. 13e lesperiode van 18 lessen; dat men baat heeft met deze ademhalingsoefeningen.

Het belangrijkste onderdeel van deze lessen bestaat uit ademhalingsoefeningen op de mondharmonica. Door deze oefeningen leert men tevens ook spelenderwijs de mondharmonica te bespelen. Voor het systeem hetwelk door "The Hohner Boys" bij de oefeningen wordt gebruikt is het niet nodig het notenschrift te beheersen. Het totale lespakket bestaat uit 18 lessen.

Mondharmonicaspelen is, door het blazen en inhaleren goed voor de longen terwijl het bespelen van een muziekinstrument, in dit geval een mondharmonica, heel goed is voor de concentratie. Voeg hier een portie gezelligheid aan toe en je hebt een ideale combinatie om mensen met een longaandoening zo'n anderhalf uur per week tijdens een mondharmonica les een beetje verlichting te geven.

De start van deze nieuwe wekelijkse bijeenkomsten zal zijn op maandag 27, donderdag 30 en vrijdag 31 januari a.s. in de Multi Functionele Accomodatie MFA "De Zonneboom", Zonneplein 4 in Doetinchem. De aanvang is om 18.30 uur op de maandag en 10.30 uur op de donderdag en vrijdag.

Voor informatie en/of aanmeldingen kan men zich wenden tot Theo van Aken telefoon 0315-630643. Sluitingsdatum voor opgave is: 23 januari 2020.

Feestelijk tintje tijdens MHO les

Tijdens de MHO les van donderdag 19 december 2020 kregen alle aanwezige cursisten een kerstmuts op. Dit was een bijzonder feestelijk gezicht. Iedereen was hierdoor natuurlijk in opperbeste stemming, dat zich verspreide over het gehele lesuur.

IMG 20191219 WA0002

 

 

Alle cursisten van de maandag, donderdag en vrijdag, hele fijne kerstdagen gewenst en voor 2020 de aller beste wensen.

 

 

 

 

 

IMG 20191219 WA0000

IMG 20191219 WA0001

 

The Hohner Boys

Mondharmonica-Hohner