Reactie voor The Hohner Boys

18 november 2018

Hallo!

Ik ben Peter, en ik krijg sinds september 2016 mondharmonicales bij de COPD-groep van The Hohner Boys, Dit is een gezellige groep, 18 personen, die geleid werd door Theo van Aken, Bart Nijman en Jan Weijers. Bij mijn werkgever had ik geregeld, dat ik op de donderdagmorgen vrijaf kreeg om hier aan mee te doen. Men begreep hoe belangrijk dit is voor mensen met een longaandoening.

Een jaar later, omdat ik mij had aangesloten bij fysiotherapie voor COPD-patiënten (ook op donderdagochtend), ben ik overgestapt naar de vrijdagochtendgroep. Deze groep, 19 personen, wordt geleid door Henk en Gerard Raben , en Willemien Meijer-Bleekman. Beide groepen zijn serieus en gezellig tegelijk!

Talent voor muziek is niet nodig, gelukkig, want het gaat erom dat wij betere ademhalingstechnieken leren. Hier wordt eerst fink op geoefend, om na de pauze verder te gaan met het spelen van echte liedjes: o.a. "Vader Jacob" en "Deze Vuist op deze Vuist", gevolgd door moeilijker liedjes: o.a. "Edel Weiss" en "Als de klok van Arnemuiden". Allemaal liedjes gericht op in en uitademen via de mondharmonica. Het kostte mij de nodige moeite, zeker in het begin!

We hebben plezier bij het oefenen, maar óók daarbuiten. Met koffie/thee, vooraf en in de pauze, is het altijd gezellig, bijvoorbeeld door "Lang Zal-ie Leven" te spelen als iemand jarig is geweest! Een voordeel van onze COPD-groep is, dat er onderling een band ontstaat; wij hebben aan een "half woord" genoeg, om te begrijpen hoe iemand zich voelt als het een keertje minder goed gaat. Ik vind dit sociaal aspect erg belangrijk, gelijk aan de oefeningen zelf, Het motiveert mij enorm!

Hoewel ik moeite heb om door de week thuis te oefenen, merk ik toch dat ik door het oefenen vooruit ben gegaan. Ik heb geleerd beter om te gaan met ademhaling bij benauwdheid, op tijd te rusten en te accepteren dat het soms niet lukt. Klinkt simpel, maar heel belangrijk!

Het geduld en inzet van de leden van The Hohner Boys waardeer ik enorm. Het kost vele uren  en gebeurt geheel vrijwillig! Ik hoop dat ik nog lang van hen mag genieten!

Peter Olthof

The Hohner Boys

Mondharmonica-Hohner